Tips van Joost over Place de la République

Place de la République Grootste plein van Parijs in 10e arrondissement
Metro  Lijn 3, 5, 8, 9 en 11
Handig om te weten Demonstraties in Parijs komen hier vrijwel altijd langs.


Dit plein is favoriet bij Parijzenaars als er iets collectiefs te vieren, rouwen of demonstreren valt. Misschien herinner je de beelden van het plein nadat de aanslagen op Charlie Hebdo, vol met schoenen, of na een voetbaloverwinning. In het midden van het plein staat een groot beeld van Marianne, het symbool van de Franse Republiek.

Er komen maar liefst tien boulevards op dit plein uit, dus het is niet moeilijk om te vinden. En er zijn voldoende bankjes om even uit te puffen en skateboarders te zien stunten. Als het warm is, kun je afkoelen tussen de grondfonteinen.

Mijn vader en de opa van Delphine wonen hier vlakbij, in de rue Amelot.

 

Je moest soms even goed kijken, want Place de la République wordt regelmatig gebruikt voor  een demonstratie ('manif' )...

 

 

 

 

 

 

 

 

... maar in het midden van Place de la République staat een een groot beeld van Marianne. Voor Fransen is zij het symbool van de Franse Republiek. Als je goed kijkt, zie je dat ze een plakkaat met de mensenrechten en een olijventak voor de vrede vast houdt. Ze draagt een soort kaboutermuts, een ‘bonnet phrygien’ die erg populair was in de tijd van de Franse Revolutie. Je zou het kunnen vergelijken met de gele hesjes van tegenwoordig.

De drie dames op de sokkel onder Marianne vertegenwoordigen de republikeinse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ook hier kun je aan de symbolen goed zien wie welke waarde vertegenwoordigt, zoals de brandende fakkel en de gebroken keten die de vrijheid verbeelden.

De leeuw eronder heeft als opdracht om de urn met het algemeen kiesrecht te verdedigen.

 

Op de sokkel vind je twaalf bronzen ‘hauts reliefs’, 3D-schilderijen die als een krant vertellen wat de belangrijkste politieke gebeurtenissen waren tijdens het leven van Anna, zoals de bestorming van de Bastille.  

 

 

 

 

 

 

 

Mijn vader en de opa van Delphine wonen hier vlakbij. Neem de boulevard Voltaire. Ik stop vaak bij nummer 5, Mangarake (5, boulevard Voltaire), met de grootste collectie Harry Potter en stripcollecties. 

 

 

 

Rue Amelot is de eerste afslag rechts. Op het eerste gezicht is het een beetje saaie straat. Toch zijn er twee redenen om deze straat in te lopen: de anarchistische boekwinkel van Gilles op nummer 145 en het wintercircus op nummer 110.

 

Boekwinkel ‘Publico’ (ma. tot en met vr.: 14.00 u. tot 19.30 u. en za: 10.00 u. tot 19.30 u.) is beroemd vanwege de anarchistische, proletarische en communistische boekencollectie. Maar ook voor moord en misdaad ben je hier op de goede plek. Er zijn anarchistische misdaadromans te koop, waarbij o.a. de boekwinkel als crime scene heeft gefungeerd (Meurtres exquis à la librairie du Monde Libertaire, door Jean-Marc Reynaud). Jammer genoeg nog niet in het Nederlands vertaald.

 

Ook het wintercircus (Cirque d’Hiver) is de moeite waard. Het is niet zomaar een circustent, maar een prachtig gebouw in Belle Epoque stijl. Het oudste circus ter wereld is ooit geopend door de kleinzoon van de Hollandse koning Lodewijk Napoléon. Er treden hier nog altijd olifanten en leeuwen op, die er ook hun dierenverblijf hebben. Vandaar dat je soms gebrul en getoeter hoort. In de zomer gaat het circus op tournee en dan zijn er soms optredens van beroemde artiesten.