Over het boek en de auteur

Mensen leven enorm met je mee als je een tijdje aan een boek schrijft, zo heb ik gemerkt. Daarom hier de antwoorden op de acht meest gestelde vragen: 

  1. Je zegt dat alle personen die in het verleden voorkomen, echt bestaan. Maar de hoofdpersonen in het heden, kan ik die ook tegenkomen?  

Nee, ze bestaan echt niet. Alle overeenkomsten met 'echte' personen, zijn toeval. Of nou ja, Napoleon is de uitzondering: de kat bestaat wel. Hij woont bij ons in huis. Hij is wel wat liever dan zijn naamgenoot, maar verder vooral erg onhandig. 

2. Waarom heb je dit boek geschreven? 

Vroeger heb ik in Parijs politicologie gestudeerd, en werd toen verliefd op de stad. Sindsdien wil ik er minstens een keer per jaar terug! Meestal neem ik mijn man en twee kinderen mee. In het begin vonden mjin kinderen dat interessant, maar toen ze wat ouder werden begonnen ze wel eens te zuchten bij het zoveelste museum. Om het wat spannender te maken, verzon ik er verhalen bij. Die vonden mijn kinderen zo leuk, dat ze voorstelden dat ik er maar een boek van moest maken. Gelukkig gaan mijn zoon van 18 en dochter van 15 nog steeds graag mee naar Parijs.

3. Heb je veel onderzoek gedaan, of wist je alles al? 

Ik wist wel wat van de stad, want ik heb er gewoond en kom er nog steeds vaak. En als je politicologie studeert in Parijs, dan leer je heel veel over de Verlichting, want die is daar wel zo'n beetje uitgevonden. Maar voor de rest heb ik inderdaad best wat onderzoek gedaan. Gelukkig is veel informatie beschikbaar. Niet alles heb ik in het boek verwerkt, want het moest geen geschiedenisboek worden. Maar op deze website kon ik meer kennis kwijt. 

4. Waar kan ik dit boek kopen? 

Je kunt het in de boekhandel kopen, en als het er dan niet is, kun je het bestellen. Maar ook online boekhandels hebben het in voorraad, en bij veel bibliotheken staat het natuurlijk in de kast. 

5. Had je al eerder geschreven? 

Ja en nee.

Ja, want normaal werk ik als secretaris voor allerlei samenwerkingsverbanden, waarbij veel vergaderd wordt. Bij het schrijven van al die agendastukken moet je zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich herkennen in de tekst. Zo leerde ik wel dat elk bijvoeglijk naamwoord heel belangrijk kan zijn.

Nee, want een boek schrijven is echt iets heel anders dan een beleidsnotitie. Daarom ben ik ook schrijflessen gaan volgen, en doe ik o.a. mee aan twee schrijfateliers. Dat zijn clubjes van mensen die schrijven en hun werk aan elkaar voorlezen. Daar heb ik zo veel van geleerd! En het is ook nog eens heel gezellig. Niet onbelangrijk, want schrijven kan soms eenzaam zijn. 

6. Waarom heb je voor de periode van Verlichting, Franse Revolutie en Napoleon gekozen? 

Het is mijn lievelingsperiode! Toe ik voor het eerst van de Verlichting hoorde op de basisschool, dacht ik al: ik ben benieuwd of er hierna nog iets beters bedacht kan worden, want ik vind dit zulke logische en goede ideeën. Er zijn zoveel ongelooflijk spannende dingen gebeurd tijdens de Franse Revolutie, die nog steeds effect hebben op onze dagelijkse manier van leven. Tegenwoordig nemen we bijvoorbeeld niet zomaar iets voor werkelijkheid aan, alleen omdat een priester of een koning het zegt. We denken (meestal) zelf na. En de ideeën vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn nog steeds belangrijk voor onze politieke partijen en hoe we ons land besturen.

Maar een klein beetje spijt heb ik eerlijk gezegd ook wel eens gehad van deze keuze. Tijdens de revolutie zijn veel gebouwen en monumenten verdwenen. Dat was voor mijn boek en deze website el eens jammer. Maar gelukkig zijn er heel veel kunstenaars die er schilderijen van hebben gemaakt, zodat we nog steeds een beetje weten hoe het er toen uitzag. 

7. Was het moeilijk om een uitgever te vinden? 

Nee, dat viel eigenlijk reuze mee. Natuurlijk had ik me van te voren goed voorbereid. Maar de eerste uitgever aan wie ik het manuscript had gestuurd, Clavis Uitgeverij, was meteen geïnteresseerd. Een combinatie van toeval en geluk. De mensen die daar werken, bleken - behalve dol op jeugboeken - ook verzot op de geschiedenis en op Parijs. Kijk maar eens op hun website: wwww.clavisbooks.com

8. Kunnen we je nog ergens zien op deze website? 

Ja hoor. De meeste foto's zijn gemaakt tijdens een van bezoeken aan Parijs. Mijn kinderen zie je ook in alle leeftijden voorbijkomen...