Tips van Joost

Place de la Bastille  Grote rotonde met Colonne de Juillet in het midden
Metro  Lijn 1,5,8 
Let op Wordt momenteel verbouwd. 
Handig om te weten Opéra en jachthaven grenzen ook aan dit plein

Op het eerste gezicht is dit een drukke rotonde waar auto's als hamsters in een rad omheen draaien. Van het middeleeuwse kasteel Bastille dat in 1789 bestormd werd, kun je niks meer terugzien. Tenzij je goed speurt...

De naam Bastille leeft voort in de naam van het plein, het metrostation en de Opéra Bastille. Er staat een hoge zuil in het midden van de rotonde, de Colonne de Juillet, met op de top een beeld dat 'Genie de la Liberté' wordt genoemd.

De rotonde wordt momenteel verbouwd. Bedoeling is om het voetgangersgebied een stuk groter te maken. Ook zal de Colonne de Juillet op termijn opengesteld worden voor het publiek. Aan deze rotonde tref je ook Café Français aan, het café waar Delphine en ik terechtkwamen na onze onfortuinlijke zoektocht. De goud geschilderde toiletten doen er pijn aan je ogen. 

 

 

Van het middeleeuwse kasteel Bastille dat in 1789 bestormd werd, kun je niks meer terugzien. Alhoewel... Kijk eens goed naar de straatstenen, op de hoek van de rue Saint-Antoine en het begin van boulevard Henri IV. Zie je de contouren van de torens terug? Ga ook eens de metro in, daar vind je een oud stukje Bastille-muur (lijn 5, richting Bobigny) dat bij het boren van de metrotunnel werd gevonden. Ook op de gevel van Café Français vind je een plattegrond van toen en nu. 

 

 

 

Anders dan je misschien zou denken, is de vijftig meter hoge zuil die je nu op het midden van het plein ziet, niet gebouwd om de bestorming van de Bastille te eren. Hier worden twee andere revoluties herdacht: die van juli 1830 en van februari 1848. Bij beide werden de koningen die op dat moment aan de macht waren, afgezet door het volk. De 504 slachtoffers die hierbij vielen, liggen begraven in de grafkelders . Volgens geruchten liggen er ook drie mummies die door Napoleon meegenomen van zijn Egyptische expeditie. De sokkel boven de grafkelder ondersteunt de bronzen zuil waarin de namen van alle slachtoffers met bladgoud  zijn gegraveerd.

Wil jij de Colonne de Juillet in het midden van de Place de la Bastille ook eens bezoeken, net als Delphine en ik dat hebben gedaan? Binnenkort kan dat legaal, dus niet via de kades of via de ondergrondse gangen van Café Français, zoals Jean-Luc ons heeft opgehaald (ga hier trouwens wel even naar binnen want die goud geschilderde toiletten bestaan echt!).

Het plein en de grote zuil worden momenteel verbouwd. Het is de bedoeling dat het grootste deel van de rotonde voetgangersgebied wordt. Dat is maar goed ook want als je nu wilt oversteken naar het midden van het plein, moet je heel hard rennen. Zomer 2019 zal de Colonne de Juillet naar verwachting  zijn deuren openen. Je kunt dan helaas niet in de zuil omhoog klimmen. Er is wel een trap (200 treden) maar die is te smal om mensen zowel naar boven als naar beneden te laten gaan. De grafkelders kun je straks wel bezoeken.