Tips van Joost over de Notre-Dame

Locatie Ile de la Cité, eilandje in de Seine
Adres Place du Parvis-Notre-Dame 6
Openingstijden Van 8.00 uur tot 16.45 uur (tijdens zomervakantie later)
Toegang  Gratis, alleen als je de schatkamer en de torens wilt bezoeken, betaal je entree

Het duurt waarschijnlijk even voordat je binnen bent want jaarlijks bezoeken twaalf miljoen mensen de kathedraal. Geeft niks, op die manier heb je namelijk even tijd om de buitenkant te bekijken. 

Zo kun je op je gemak de drie portalen van de kathedraal te bekijken: van links naar rechts het Mariaportaal, het portaal van het Laatste Oordeel en het Anneportaal.

Mijn favoriet is de middelste, als is-ie wel een beetje luguber. Onderaan zie je hoe de doden opstaan en hun graftombes verlaten. Daarboven weegt de aartsengel de ziel van de doden, voordat ze naar de hemel of de hel gaan.

Onder de weegschaal zie je een kleine demoon die valsspeelt en probeert om de weegschaal in zijn voordeel uit te laten slaan. Als je bedenkt dat de portalen ooit gekleurd waren, moet dat nog meer indruk gemaakt hebben.

 

Nog steeds aan het wachten?

Kijk dan ook eens naar de luchtbogen aan de buitenkant van de kathedraal. Deze kerk was een van de eerste gebouwen waar dit soort bogen gebruikt werden. Oorspronkelijk was dat niet de bedoeling, maar de bouwers moesten wel. In die tijd werden hoge, dunne muren erg populair. Zó dun dat ze zonder externe steun niet overeind konden staan: ze begonnen naar buiten te leunen door hun eigen gewicht.

Sindsdien hebben veel architecten meer steunen rondom de buitenmuren gebouwd.

Ten slotte is het de moeite waard op naar de waterspuwers op het dak te kijken. Ze zien er uit als monsters en zorgen ervoor dat het regenwater niet langs de gevel naar beneden stroomt. Het zijn niet de enige monsters die je er aantreft. Droleries zijn schepsels uit de Griekse oudheid, bestaande uit onderdelen van meerdere dieren.

Ze werden door de ambachtslieden gemaakt om demonen af te schrikken. Of misschien hadden ze gewoon zin om eens iets anders te maken. 

In de tijd van de Franse Revolutie en Napoleon is er flink huisgehouden in de kerk. Anna vertelt je er meer over. Wij gaan alvast naar binnen! Daar valt vooral de hoogte op. De kruisribgewelven in het midden zijn 35 meter hoog. Loop richting het altaar voor een prachtig uitzicht op de glas-in-lood ramen. Daar voorbij tref je aan de linkerkant de zijkapel van Saint-Louis aan. Het is de plek waar Catherine mij nogal opdringerig uithoorde over mijn liefdesleven.

 

Aan de overkant zit een schatkamer, waar de beroemde doornenkroon van Jezus bewaard wordt. Om daar te komen, moet je via de koorgang lopen. Dit is precies de plek waar David zijn schilderij maakte van de kroning van Napoleon. Op de galerij op de eerste verdieping moet je een perfect uitzicht gehad hebben!