Tips van Joost over Jardin de Luxembourg

Mijn vader maakt graag een lunchwandeling in dit park, waar ook een gelijknamig paleis en museum te vinden zijn. Luco, de bijnaam die Parijzenaars aan het park geven, ligt namelijk vlakbij de Sorbonne Universiteit waar hij werkt. Door de week zijn er dan ook veel studenten, in het weekend hebben gezinnen de overhand.

Eind achttiende eeuw was dit paleis een gevangenis met de reputatie van een guillotine-winkel, vanwege het grote aantal burgers dat ter dood werd veroordeeld. Tegenwoordig is de Senaat hier gevestigd, te vergelijken met onze Eerste Kamer.

Nog belangrijker: dit is het park waar je ongestoord je geheime liefde kunt kussen.

 

 

 

 

 

Als je de ingang aan de rue de Medicis neemt, kun je de foto's bewonderen die aan de buitenkant van het hek met de bladgouden punten hangen. Elk half jaar is er een nieuwe tentoonstelling. Dat is een cadeau van de Senaat. Het Paleis is namelijk ooit een museum geweest, de voorloper van het Louvre. Op deze manier blijft de herinnering daaraan leven.

 

Eenmaal binnen in het park valt de grote achthoekige vijver meteen op. Kinderen kunnen hier miniatuurzeilbootjes laten varen. Hier speelden de natte zeiljongetjes voordat ze Joost waarschuwden dat hij zich met zijn eigen zaken moest bemoeien.

Joost ging er toen meteen van door, maar het is de moeite waard om neer te ploffen op een van de vele groene stoelen. Ooit waren die uniek voor dit park, tegenwoordig is het een hippe designklassieker die je over de hele wereld kunt kopen.

Ben je uitgerust, maak dan een wandeling door het park. 

Favoriet van Catherine, de vriendin van Delphine, is de Fontaine de Medici, die je ten oosten van de vijver kunt vinden, verscholen tussen de platanen en slingers van gedrapeerde klimop. Het is de plek waar je zonder pottenkijkers je (geheime) liefde kunt kussen.

Alhoewel… waak ervoor hetzelfde lot te ondergaan als de marmeren minnaars in de fontein. Nimf Galatea ligt er genietend in de armen van haar geliefde Acis. Daarboven, verscholen, staat de jaloerse cycloop Polyphemus op het punt om Acis met een rotsblok te vermorzelen. In de Griekse mythe verandert Galatea het bloed van haar minnaar tot een stromende bergbeek. Het verhaal is hier heel concreet verbeeld, en Parijzenaars waren in de achttiende eeuw nogal geschokt door zoveel openlijke liefde.

Loop ook even naar de achterkant, waar een tweede fontein een ander liefdesverhaal vertelt: dat van Zeus die zich als zwaan vermomt om de getrouwde vrouw Leda te verleiden.

In het park staan meer dan 100 beelden die om een selfie smeken.

Neem het Vrijheidsbeeld, gemaakt door Bartholdi (zijn moeder stond model) waarvan een vergrote versie (gemaakt door Gustav Eiffel) aan de VS cadeau werd gedaan.

Heel bijzonder zijn verder de twintig beelden van ‘beroemde koninginnen en illustere vrouwen’ die begin 19e eeuw gemaakt zijn en om de achthoekige vijver staan. Naast Sint Genevieve (beschermvrouwe van Parijs) zie je er ook Maria de’Medici, koningin van Frankrijk, en opdrachtgever van het paleis en de tuin.

Zoek ook eens naar het beeld van de Griekse acteur die zijn rol oefent met een spectaculair zicht op het Panthéon als decor. Of die van het jonge naakte meisje dat haar hand in de ‘Mond van de Waarheid’ steekt. Volgens een Romeinse mythe zou de mond zich sluiten als er gelogen wordt, maar dit meisje heeft er alle vertrouwen in.

De masker-verkoper (een beroep dat helaas niet meer bestaat) heeft het gezicht van Victor Hugo in zijn hand.

Maria de Medici, opdrachtgever van het paleisMaskerverkoperMond van de Waarheid Griekse acteur met uitzicht op Panthéon

 

Houd je van beweging? Ten westen van de vijver kun je diverse sporten beoefenen: tennissen, jeu de boules,  basketbal, schaken of jeu de longue paume (een soort tennis maar dan als teamsport). Handig daarbij is dat je je kleine zusje kunt achterlaten bij het poppentheater, de draaimolen of op een pony.

Let op: momenteel zijn al deze activiteiten in onderhoud, het nieuwe resultaat moet duurzamer en milieuvriendelijker worden. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren!

 

 

Heb je zin in fruit? Aan de zuidkant tref je een wereldberoemde boomgaard aan met zeldzame appel- en perenrassen. Niet geheel toevallig zijn er ook meerdere bijenkorven en zelf een imkerschool gevestigd.

 

 

De meeste Parijse parken zijn typisch Frans: formele tuinen met veel symmetrie en strakke lijnen, grote grasvelden en geschoren hagen. Die vind je hier zeker, maar uniek aan ‘Luco’ is dat de westelijke helft van het park juist op de leest van de Engelse tuinen is geschoeid: zonder symmetrie en evenwicht, en met veel doorkijkjes en romantiek. Welke vind jij de mooiste?

Tot slot: heb je nog niet genoeg van fonteinen en beelden? Ten zuiden van het park, richting het Observatorium, ligt de Fontaine de l’Observatoire. In het midden ondersteunen vier vrouwen een wereldbol. Elk staat symbool voor een continent: herken je welke? Hint: Oceanië mocht niet mee doen, omdat dat de symmetrie verstoorde. Spectaculair in deze fontein zijn de paarden en dolfijnen die uit het water rijzen.