Tips van Joost over Gare du Nord

Gare du Nord Treinstation en metrostation voor lijnen 4 en 5, RER B en D
Adres 112, rue de Maubeuge 75010 Paris
Metro Gare du Nord
Website https://www.gares-sncf.com/fr/gare/frpno/paris-gare-du-nord
Openingstijden Alle dagen van 4:30 tot 01:00 uur
Handig Bagagekluisjes dagelijks 06.15 - 23.15 uur op niveau -1
Tijd over?  Winkels op -1 en -2 nabij RER D en B

Reis je net als ik met de trein naar Parijs? Grote kans dat je uit- en instapt op perron 7 of 8, die speciaal voor de Thalys en alle andere treinen uit Nederland en België zijn gereserveerd. Alvast handig om te weten als je weer terug gaat, want de vertrekperrons worden pas op het allerlaatste moment aangegeven. Reken trouwens op een eindje lopen als je in de laatste wagon zit - wel vijf tot tien minuten - want de perrons zijn erg lang.

Gare du Nord is met 700.000 bezoekers en 2000 treinen per dag het grootste station
van Europa. Ondanks een grote verbouwingen (voor de Olympische Spelen in 2024
zal dit station verbonden worden met het nabijgelegen Gare de l’Est) is het geen
ramp om er even op de trein te wachten.  Lees mijn tips hieronder maar. 

Wil je wel eens weten waar je al die treinen heen gaan? Natuurlijk kun je op de borden kijken, maar je kunt ook even naar buiten te lopen. Bekijk de façade maar eens:  de standbeelden vertegenwoordigen alle steden waar je naartoe kunt gaan.  De grote beelden zijn internationale bestemmingen, de kleine verwijzen naar steden in Frankrijk. Het allerhoogste beeld staat natuurlijk voor Parijs, Amsterdam is de tweede van links.

Gare du Nord Gare du Nord

Kijk ook even naar rechts, net voor de glazen zijingang van het station: je ziet daar een smeltend huis (Maison Fond), bedoeld om voorbijgangers bewust te maken van de klimaatproblematiek. De titel verbergt een tweede naam: Maison Fond klinkt als mes enfants, mijn kinderen, naar de toekomstige slachtoffers van de klimaatverstoringen.

Gare du Nord