Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Joost

Place de la Bastille  Grote rotonde met Colonne de Juillet in het midden
Metro  Lijn 1,5,8 
Let op Wordt momenteel verbouwd. 
Handig om te weten Opéra en jachthaven grenzen ook aan dit plein

Op het eerste gezicht is dit een drukke rotonde waar auto's als hamsters in een rad omheen draaien. Van het middeleeuwse kasteel Bastille dat in 1789 bestormd werd, kun je niks meer terugzien. Tenzij je goed speurt...

De naam Bastille leeft voort in de naam van het plein, het metrostation en de Opéra Bastille. Er staat een hoge zuil in het midden van de rotonde, de Colonne de Juillet, met op de top een beeld dat 'Genie de la Liberté' wordt genoemd.

De rotonde wordt momenteel verbouwd. Bedoeling is om het voetgangersgebied een stuk groter te maken. Ook zal de Colonne de Juillet op termijn opengesteld worden voor het publiek. Aan deze rotonde tref je ook Café Français aan, het café waar Delphine en ik terechtkwamen na onze onfortuinlijke zoektocht. De goud geschilderde toiletten doen er pijn aan je ogen. 

Van het middeleeuwse kasteel Bastille dat in 1789 bestormd werd, kun je niks meer terugzien. Alhoewel... Kijk eens goed naar de straatstenen, op de hoek van de rue Saint-Antoine en het begin van boulevard Henri IV. Zie je de contouren van de torens terug? Ga ook eens de metro in, daar vind je een oud stukje Bastille-muur (lijn 5, richting Bobigny) dat bij het boren van de metrotunnel werd gevonden. Ook op de gevel van Café Français vind je een plattegrond van toen en nu.