Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Joost over de Notre-Dame

Locatie Ile de la Cité, eilandje in de Seine
Adres Place du Parvis-Notre-Dame 6
Openingstijden Van 8.00 uur tot 16.45 uur (tijdens zomervakantie later)
Toegang  Gratis, alleen als je de schatkamer en de torens wilt bezoeken, betaal je entree

Het duurt waarschijnlijk even voordat je binnen bent want jaarlijks bezoeken twaalf miljoen mensen de kathedraal. Geeft niks, op die manier heb je namelijk even tijd om de buitenkant te bekijken. 

Zo kun je op je gemak de drie portalen van de kathedraal te bekijken: van links naar rechts het Mariaportaal, het portaal van het Laatste Oordeel en het Anneportaal.

Mijn favoriet is de middelste, als is-ie wel een beetje luguber. Onderaan zie je hoe de doden opstaan en hun graftombes verlaten. Daarboven weegt de aartsengel de ziel van de doden, voordat ze naar de hemel of de hel gaan.

Onder de weegschaal zie je een kleine demoon die valsspeelt en probeert om de weegschaal in zijn voordeel uit te laten slaan. Als je bedenkt dat de portalen ooit gekleurd waren, moet dat nog meer indruk gemaakt hebben.