Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Joost over Jardin de Luxembourg

Mijn vader maakt graag een lunchwandeling in dit park, waar ook een gelijknamig paleis en museum te vinden zijn. Luco, de bijnaam die Parijzenaars aan het park geven, ligt namelijk vlakbij de Sorbonne Universiteit waar hij werkt. Door de week zijn er dan ook veel studenten, in het weekend hebben gezinnen de overhand.

Eind achttiende eeuw was dit paleis een gevangenis met de reputatie van een guillotine-winkel, vanwege het grote aantal burgers dat ter dood werd veroordeeld. Tegenwoordig is de Senaat hier gevestigd, te vergelijken met onze Eerste Kamer.

Nog belangrijker: dit is het park waar je ongestoord je geheime liefde kunt kussen.

Als je de ingang aan de rue de Medicis neemt, kun je de foto's bewonderen die aan de buitenkant van het hek met de bladgouden punten hangen. Elk half jaar is er een nieuwe tentoonstelling. Dat is een cadeau van de Senaat. Het Paleis is namelijk ooit een museum geweest, de voorloper van het Louvre. Op deze manier blijft de herinnering daaraan leven.

Eenmaal binnen in het park valt de grote achthoekige vijver meteen op. Kinderen kunnen hier miniatuurzeilbootjes laten varen. Hier speelden de natte zeiljongetjes voordat ze Joost waarschuwden dat hij zich met zijn eigen zaken moest bemoeien.

Joost ging er toen meteen van door, maar het is de moeite waard om neer te ploffen op een van de vele groene stoelen. Ooit waren die uniek voor dit park, tegenwoordig is het een hippe designklassieker die je over de hele wereld kunt kopen.