Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Joost over Eiffeltoren 

Dit nutteloze en monsterlijke karkas, klaar om gevuld te worden met bakstenen, werpt zijn schaduw als een inktvlek op de Franse kunst en geschiedenis, en vernedert  en verplettert al onze monumenten. Echt! We hebben het over de Eiffeltoren die in 1889 niet bepaald positief werd ontvangen door de kunstenaars en intellectuelen van Parijs. Tegenwoordig denken we daar heel anders over. Met zeven miljoen bezoekers per jaar vergt een bezoekje aan de Eiffeltoren wel een goede voorbereiding. 

Iedereen die Parijs bezoekt, wil er toch minstens één keertje op. De IJzeren Dame wordt vaak beschreven in cijfers: 324 meter hoog (van oorsprong 1000 voet), 1710 traptreden, 2,5 miljoen klinknagels en 7 miljoen bezoekers per jaar. Vooral dat laatste getal is voor elke bezoeker belangrijk, want er zijn vooral in de zomermaanden lange wachtrijen. Om die te vermijden kun je beter van tevoren kaartjes reserveren. Eenmaal boven is het allemaal de moeite waard, want bij helder weer kun je tot 85 kilometer ver kijken.

Ga je de toren beklimmen (de meeste mensen nemen de lift), dan heb je wellicht iets aan de volgende tips:

  • De toren is het gehele jaar geopend vanaf 9 uur tot bijna middernacht. Check de www.toureiffel.paris voor openingstijden (die per seizoen verschillen), toegangsprijzen en aankoop van kaartjes. Er zijn plannen om een grote kogelvrije glazen wand om de toren heen te bouwen, dus houd rekening met werkzaamheden.
  • Kaartjes vooraf kopen scheelt veel wachttijd, alhoewel je nog steeds rekening moet houden met beveiligingscontrole. Let op: tickets voor de top zijn sneller uitverkocht dan tickets tot de tweede verdieping. Koop in dat geval op de tweede verdieping een ticket voor de lift naar boven.
  • Een andere optie is om een (prijzig) diner op de toren te boeken: er zijn aparte wachtrijen voor de restaurants, maar eenmaal daar heb je natuurlijk een prachtig uitzicht.
  • Als je niet vooraf boekt, ga dan heel vroeg (voor openingstijd) of juist aan het einde van de dag.