Tips van Delphine over Place de la République

Iedereen die vaak de metro gebruikt, komt regelmatig langs dit station waar vijf metrolijnen langskomen. Ik stap er regelmatig uit omdat mijn opa hier in de buurt woont. Het plein ligt lekker centraal. Je kunt vanuit hier wandelen naar Belleville, een multiculti-wijk die snel hip wordt. En je bent vlakbij het park Square du Temple, het parkje waar ik wel eens met mijn opa naartoe ga. 

Tips van Delphine

Toen opa nog goed ter been was, wandelde hij elke dag zelf via Place de la République naar Square du Temple, een van de meer dan vierhonderd (!) parken en hofjes in Parijs. Ik neem hem nu af en toe mee. In zijn rolstoel is dat een heel gesjouw, maar ja, hij vindt het zo leuk.

We kijken er naar de botanische bomen en bloemen en de eenden in het vijvertje. ’s Zomers treden er soms bands op in het tuinhuisje. Opa kan hier schaken en ik ga soms even tafeltennissen. Neem trouwens altijd tafeltennisbatjes en een balletje mee als je naar Parijs gaat, want in vrijwel elk park staan wel een paar tafels. Oja, en elk park heeft wifi. 

 

Vanuit Place de la Republique loop ik soms via de Rue du Faubourg-du-Temple naar Rue de Belleville. Nou ja lopen, eigenlijk klimmen, want het eindpunt ligt bijna net zo hoog als Montmarte, die andere heuvel van Parijs. Je moet er van houden, want dit is een lange, rommelige winkelstraat waar allerlei mensen uit de hele wereld naast elkaar leven. Steeds meer studenten en kunstenaars kiezen er voor om hier te gaan wonen, en volgens opa zal deze wijk over tien jaar net zo hip (en duur) zal zijn als de Marais.

Dit zijn mijn favorieten:

  • De Chinese en Vietnamese supermarkten en restaurants aan de rue Belleville.
    Beruchte en beroemde Franse cafés. Niet altijd even sjiek, wel authentiek! Café la Veilleuse (glazen plafond, 130 Boulevard de Belleville), Au vieux Saumur (gekleurde bar, 10 rue de Belleville), Aux Folies Belleville (mozaïekvloer, 8 rue de Belleville) en La Cantine Belleville (héél veel tafels en muziekoptredens in de kelder, 108 Boulevard de Belleville).
  • De stoep van huisnummer 72 van de rue Belleville waar Edith Piaf, een beroemde Franse zangeres, zou zijn geboren. Er bestaat ook een klein museum over haar (5 rue Crespin du Gast, check openingstijden van tevoren!). 
  • De grote markt (Arabisch en Midden-Oosten) op dinsdag- en vrijdagochtend op de Boulevard de Belleville
  • De graffiti in de zijstraat Rue Dénoyez: elke dag anders!
  • De rue Piat vanwege het uitzicht over Parijs (tegenover nr 28). Net zo mooi als Montmartre, maar véééél rustiger. Loop meteen even het Parc Belleville in om de boomhutten en klimwand uit te testen.

 

Chinese winkels in rue de Belleville

Uitzicht over Parijs vanuit rue Piat 

Musée Edit Piaf voor wie van hele oude muziek houdt...

Graffiti in rue Dénoyez