Tips van Delphine in de buurt van Notre-Dame

De beroemste kerk van Parijs ligt op een eilandje in de Seine, waar ooit het Middeleeuwse Parijs werd gesticht. Hoe druk het ook in de kathedraal kan zijn,  Ile de la Cité kent ook nog enkele rustige straatjes en pleintjes, zoals Place Dauphine en de bloemenmarkt aan de Allée Celestin Hannion.

Nog minder toeristen nemen de brug naar dat andere eilandje in de Seine, Ile Saint-Louis. Jammer, want daar zit toevallig de lekkerste ijswinkel van Parijs: Berthillon. Het is een van de duurste gebieden van Parijs, maar ook zo kalm dat je je in een dorp waant. Je kunt overigens ook om het eiland te wandelen via de lager gelegen kades. 

Lees snel verder voor nog meer tips. 

Tips van Delphine

Ile de la Cité is niet alleen bekend door de kathedraal, maar ook vanwege de Conciergerie. Dit oudste koninklijk paleis van Parijs werd in de 15de eeuw omgevormd werd tot een gevangenis. Hier brachten Marie-Antoinette en haar gezin hun laatste dagen door, nadat Lodewijk XVI al eerder de weg naar de guillotine had afgelegd. 

De andere beroemde locatie op dit eiland is de Sainte-Chapelle, een bijzondere kapel uit de 13de eeuw die uit twee verdiepingen bestaat en de mooiste glas-in-loodramen van Parijs heeft. 

Bron: Raph, Wikimedia Commons //CC BY-SA 3.0
 

Als je toch op Ile de la Cité bent, loop dan eens naar de andere kant van het eiland. Op de Pont Neuf (ondanks de naam is het de oudste brug van Parijs) kun je met een steile trap naar beneden. Loop vervolgens niet het parkje in, maar loop over de kades eromheen tot je het uiterste puntje komt. Onder de treurwilg, op de grond en je benen over de kade: geen mooier uitzicht om te genieten van alle boten die voorbij varen, vooral 's avonds! Iedereen die zestien is (oké, iets jonger of ouder mag ook) doet dit!

 

Als je genoeg Seine hebt gezien, steek dan de Pont Neuf weer over en stap binnen bij Taverne Henri 4. Mijn ouders zijn dol op Simenon, de schrijver van detectives over politiecommissaris Maigret, die hier zijn stamcafé had.  Als ik mijn ouders echt een plezier wil doen, dan lopen we ook nog  langs Quai des Orfèvres waar het politiebureau is gevestigd.

Veel mensen roemen hier in de buurt de boekenwinkel Shakespeare & Company (37 Rue de la Bûcherie). Die is inderdaad authentiek, maar als ik tweedehands (studie-)boeken wil, ga ik ook wel eens naar Gibert, die meerdere vestigingen op de Boulevard Saint-Michel heeft.

Loop daarna via Place Saint-Michel (let op de fontein) de rue Saint-André des Arts in. Dit is een gezellige winkelstraat, waar je op een gegeven moment linksaf de Cour du Commerce Saint-André in kunt slaan. Hier vind je Procope, waar ik wel eens iets met Joost gedronken heb. Ik denk niet dat er veel aan het meubilair veranderd is, sinds Anna hier werkte.

Dat geldt trouwens voor dit hele straatje. Ik laat het aan Anna over om alles over de 18e eeuw te vertellen, mijn laatste tip betreft het heden: mijn favoriete papierwinkel Grim'art.