Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Delphine in de buurt van Jardin de Luxembourg

Vanuit het Luco heb je al een goed uitzicht op het Panthéon, dat aan het einde van de rue de Soufflot ligt. Oorspronkelijk was dit gebouw een kerk die in opdracht van koning Lodewijk XV vanaf 1757 gebouwd werd, omdat hij zo blij was dat hij van een ziekte was genezen. 

Toen de kerk in 1791 eindelijk af was, leefde Lodewijk XV al lang niet meer en was de Revolutie in volle gang. De revolutionaire leiders veranderden de bestemming van het gebouw: het moest voortaan een tempel worden waar de stoffelijke overschotten van belangrijke Franse personen zouden worden ondergebracht. Dat zie je dan ook in grote letters op de gevel staan:

Aux grands hommes la patrie reconnaissante

(Voor de grote mannen, het dankbare vaderland).

Maar als je er naar Diderot zoekt, stuit je op een verrassing...

Aan de buitenkant vallen de grote zuilen (geïnspireerd door het Panthéon in Rome) en de grote koepel meteen op, binnen is de vorm (een Grieks kruis) anders dan in de meeste andere kerken. Bij binnenkomst wordt je oog meteen getrokken naar de slinger van Foucault: hier werd voor de eerste keer aangetoond dat de wereld rond zijn as draait. Alle beroemde Franse mannen en (een stuk minder…) vrouwen liggen in de crypte onder de kerk begraven. Bekende filosofen namen uit de 18e eeuw zijn  Voltaire en Jean-Jacques Rousseau, maar ook Victor Hugo, Emile Zola,  Louis Braille Pierre en Marie Curie hebben hier hun laatste rustplaats gekregen.