Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Anna over de Notre-Dame

De Franse Revolutie was niet echt bevorderlijk voor het behoud van de beroemde kathedraal. Zowel het interieur als talloze beelden die de kathedraal versierden, werden vernietigd of verwijderd. Napoleon heeft de kerk op een provisorische wijze (letterlijk) opgelapt. 

De Franse Revolutie was niet echt bevorderlijk voor het behoud van de beroemde kathedraal.

Zowel het interieur als talloze beelden die de kathedraal versierden, werden vernietigd of verwijderd. Zelfs de beroemde ‘Galerij der Koningen’ op de gevel van de kerk werd zwaar beschadigd: de revolutionairen onthoofden de beelden omdat ze dachten dat het om de koningen van Frankrijk ging. In werkelijkheid stelden de 28 beelden de koningen van Judea voor. Gelukkig heeft men in 1977 de meeste hoofden teruggevonden. Je kunt ze nu weer zien in het nabijgeleden museum van de Middeleeuwen.

Bron: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons / « Paris, Notre Dame -- 2014 -- 1458-65 » / CC BY-SA 4.0

In 1793 was godsdienst verboden. Priesters werden vervolgd en kerken werden met veel geweld en vernieling omgevormd tot 'tempels van de rede' en later ‘tempels van het opperwezen’.

Dat gold ook voor de Notre-Dame. In plaats van het katholieke geloof kwam de Cultus van de Rede (Culte de la Raison):  een antigodsdienst met  een symbolische 'godin van de rede' als alternatief voor het christendom. Het woord dimanche (zondag) werd verboden en er kwam een nieuwe Republikeinse Kalender waarbij de christelijke feestdagen werden vervangen door nieuwe feestdagen die de oogst en andere niet-religieuze zaken vierden.

Het Fête de la Raison ("feest van de rede") in de Notre-Dame van Parijs op 10 november 1793.

De nieuwe antigodsdienst sloeg niet massaal aan. Na verloop van tijd raakte de tempel in ongebruik en werd het gebouw een opslagplaats voor bouwmaterialen. Vanaf 1801 werd het weer toegestaan om een katholieke mis te vieren. Toch duurde het tot 1804 totdat de verwaarloosde Notre-Dame weer opgeknapt werd. Dat was te danken aan de oorlogvoerende Napoleon die wel een binnenlands succesje kon gebruiken en het tijd vond om zichzelf tot keizer te kronen.

De voorbereidingen voor deze kroning namen een jaar in beslag. Napoleon liet zich aankleden met allerlei relieken van oude koningen. Op zijn mantel werden duizenden gouden bijen geborduurd, die zouden zijn gevonden in het graf van een eerdere Frankische koning. Als wapen koos Napoleon een adelaar, net als Karel de Grote. David, de officiële schilder van Frankrijk, kreeg de opdracht om de bouwvallige kerk leeg te ruimen wit te schilderen en decordoeken te beschilderen waardoor de vroegere allure van de kerk weer terug kwam.