Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Tips van Anna over Jardin du Luxembourg 

Eigenlijk heeft Anna niet zulke goede herinneringen aan deze plek. Ze heeft namelijk vier jaar gevangen gezeten in het gelijknamige paleis, dat tijdens de Franse Revolutie werd omgebouwd tot een gevangenis.

Het paleis, waar tegenwoordig de Senaat (de Franse Eerste Kamer) is gevestigd, kun je meestal niet bezoeken maar toch is het de moeite waard om bij de vele bewoners van dit gebouw stil te staan. Het werd begin 17e eeuw gebouwd in opdracht van koningin Maria de' Medici. Ze had heimwee en liet een kopie bouwen van het Palazzo Pitti in Florence, waar ze vandaan kwam. De architect heeft haar overgehaald om er toch zoveel mogelijk Franse elementen aan toe te voegen, zoals de koepel op de centrale entree van het gebouw. 

                              Palazzo Pitti in Florence                                         Palais de Luxembourg 

De Antwerpse schilder Rubens kreeg de opdracht 24 schilderijen van haar levenswandel te maken. Tegenwoordig hangen die in de Richelieuvleugel van het Louvre. Het schilderij van haar kroning heeft de schilder David geïnspireerd toen hij de opdracht kreeg om de kroning van Napoleon in beeld te brengen.