Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Echt gebeurd!

Alle personages uit het leven van Joost zijn verzonnen. Dat geldt niet voor de personen uit het
dagboek van Anna. Nou ja, Anna zélf heeft niet bestaan, maar alle de andere mensen die in haar verhalen voorkomen,
waren celebrities in de achttiende eeuw. Lees hieronder wat ze allemaal hebben meegemaakt...

Marc-Michel Rey

Om te beginnen is er de vader van Anna. Marc-Michel Rey (1720-1780) was een van oorsprong Zwitserse drukker, uitgever en boekhandelaar (een gebruikelijke combinatie in die tijd), die zich in Amsterdam vestigde.

Zijn huis staat er nog steeds: een gedenkbord met zijn naam hangt naast de
voordeur aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal 296.

Vanwege de vrijheid van meningsuiting in Holland, én vanwege het feit dat hij vloeiend Frans sprak, werd Rey de uitgever van beroemde boeken van Rousseau, Diderot en andere Franse filosofen.

Etta Palm d'Aelders

Als Anna in Parijs aankomt, gaat ze als dienstmeisje werken voor Etta Palm d’Aelders (1743-1799) aan de Rue Favart. Deze slimme en knappe Nederlandse vrouw woonde sinds 1773 in Parijs, waar ze zich als barones voordeed.

Tijdens de Franse Revolutie streed ze voor vrouwenrechten, waarover ze zelfs eens het Franse parlement heeft mogen toespreken. Ze hield een ‘salon’ waar veel Franse filosofen, zoals Diderot en Grimm, maar ook Marat kwamen.

Etta was de maîtresse van vele hooggeplaatste Nederlandse en Franse hooggeplaatste zakenmensen en politici, die haar dure cadeaus gaven. Ze ontfutselde al deze heren vertrouwelijke informatie, die ze aan anderen doorverkocht.

Uiteindelijk werd ze betrapt als dubbelspionne, en daarvoor moest ze in 1795 in Nederland naar de gevangenis.

 

Denis Diderot

Denis Diderot (1713-1784) heeft samen met een groot aantal experts van 1750 tot 1772 aan de Encyclopédie des Arts et des Métiers gewerkt, bestaande uit zeventien boeken met tekst en elf delen met afbeeldingen.

Tijdens dit werk werd hij tegengewerkt (gecensureerd) door koning Lodewijk XV en de paus. Onder zijn goede vrienden bevond zich de filosoof Grimm, die ervoor zorgde dat Diderot zijn eigen bibliotheek kon verkopen aan de Russische tsarina Catherina de Grote in Sint-Petersburg. Hij diende haar dan wel een bezoek te brengen, en dat deed hij in 1773. Onderweg ging hij in Amsterdam langs.

Het is waarschijnlijk dat hij toen Marc-Michel Rey heeft bezocht met het verzoek om zijn werk uit te geven. Na zijn bezoek aan Rusland keerde hij in 1774 voor een tijdje terug in Amsterdam, waar hij korte tijd verbleef.

Over zijn verblijf in Nederland heeft hij een boek geschreven: Voyage en Hollande (Over Holland – Een journalistieke reis).

Friedrich Melchior Grimm

Baron Friedrich Melchior Grimm (1723 - 1807) is in het dagboek de vriendelijke oude man die Anna over Diderot vertelt, en haar in contact brengt met de censor Malesherbes.

Grimm, een Duitse diplomaat die in 1748 in Parijs ging wonen, bezocht de salon van ‘barones’ Etta Palm d’Aelders regelmatig. Hij raakte bevriend met Diderot en schreef voor de Encyclopédie verschillende artikelen over muziek voor de Encyclopédie.

In 1773 bezocht hij Catharina de Grote in Sint Petersburg en regelde toen dat Diderot al zijn persoonlijke notities aan haar mocht verkopen in ruil voor een levenslang pensioen.

In 1791 ontvluchtte hij Frankrijk, waar de nasleep van de Franse Revolutie de sfeer bepaalde, door naar Duitsland te verhuizen.

Chr├ętien-Guillaume de Lamoignon de Malesherbes